Zoetermeer bouwt gezondste stadswijk van Randstad: Entree

6 februari 2020
Persbericht

De gemeente Zoetermeer en zeven private eigenaren tekenden op 5 februari 2020 de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van de gezondste stadswijk van de Randstad: Entree. Een belangrijke mijlpaal in de herontwikkeling van het gebied aan de A12, de Mandelabrug en weerszijden van de Afrikaweg.

Wethouder Entree Marc Rosier: “De komende jaren slaat Zoetermeer een nieuwe weg in. Niet langer groeien we door te bouwen in het buitengebied, maar steeds meer benutten we kansen om de bestaande stad te versterken. We willen van Entree hét visitekaartje maken van het nieuwe Zoetermeer. De ondertekening is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking, waarbij we laten zien dat alle partijen vertrouwen hebben in de toekomstige ontwikkeling van het gebied.”

Gezonde wijk
De nieuwe stadswijk wordt de gezondste stadswijk van de Randstad. Het unieke karakter van de gasloze en energie neutrale wijk is erop gericht om mensen buiten te laten zijn en te laten bewegen. De groene omgeving van parken, groene daken en gevels en de lokale productie van fruit en groenten hebben een positief effect op de gezondheid en leefbaarheid. Een belangrijk kenmerk hiervan is de mix van functies: wonen, werken en voorzieningen zoals winkeltjes en barretjes, multifunctioneel gebruik van gebouwen en openbaar gebied, woningen voor verschillende doelgroepen en een aantrekkelijke en een zeer gevarieerd gebouwde omgeving en openbare ruimte.

Ontwikkeling
De druk op de woningmarkt in Zoetermeer is groot en neemt snel toe. Er zijn zo’n 700 woningen per jaar nodig om aan de behoefte te voldoen. Zoetermeer wil de komende 10 tot 15 jaar 10.000 woningen bouwen. De komende jaren verrijzen ongeveer 4.500 woningen in Entree. Hiermee is het de voornaamste plek waar de groei van de stad van 125.000 naar 150.000 inwoners wordt opgevangen. De ontwikkeling van Entree naar een hoogwaardige en levendige stadswijk gaat de komende tien jaar gefaseerd. Ook in het informatiepunt aan de Boerhaavelaan 11 zijn de komende jaren alle plannen te zien. De gemeente Zoetermeer is gebiedsregisseur, 90% van het gebied is in privaat bezit. Gezamenlijk wordt de komende tien jaar gewerkt aan de optimale herontwikkeling van de nieuwe stadswijk.

De komende maanden werkt de gemeente met de verschillende eigenaren in Entree een ontwikkelovereenkomst uit voor de definitieve invulling van de verschillende terreinen. Dat zijn:

1. De Raad
2. Van Omme & De Groot
3. Merin
4. Hillborgh
5. Chadmin
6. Hotel Zoetermeer
7. Klaverblad