Nieuwbouwplan Westerwal verrijkt de Groningse Zeeheldenbuurt

11 maart 2022
Nieuws Persbericht

Aan het Hoendiep en op loop- en fietsafstand van de binnenstad van Groningen heeft Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers de energieneutrale wijk Westerwal ontwikkeld. Een nieuwbouwplan bestaande uit 22 koopwoningen en een appartementengebouw. Het appartementengebouw met 171 (midden)huurappartementen is verkocht aan woningbelegger Vesteda, welke de verhuur inmiddels heeft opgestart via https://www.hureninwesterwal.nl/

Vandaag, 11 maart 2022, is met de direct betrokkenen van Westerwal, tijdens een feestelijk moment stil gestaan bij alle bereikte mijlpalen. Door de pandemie hebben wij deze eerder aan ons voorbij moeten laten gaan. Vooruitlopend op de definitieve oplevering (voorjaar 2022) hebben wethouder Van der Schaaf – Gemeente Groningen en Pieter Knauff – Vesteda, vandaag één van de kunstwerken boven de entreepartij van het appartementengebouw onthuld. Deze kunstwerken zijn vervaardigd door beeldhouwer Gert Sennema.

Architectenbureau AAS uit Groningen:
“Het voormalige fabrieksterrein ligt vlakbij De Suikerzijde. De ligging nabij de kade en de geschiedenis van het gebied geven Westerwal een stoer, industrieel karakter. Dat hebben we terug laten komen in de architectuur. Met extra hoge herenhuizen aan de kade, de drielaagse Hofwoningen en het stevige appartementengebouw maakt Westerwal een statement aan het water.”

Nieuwbouwplan Westerwal
Westerwal bevindt zich in het gebied tussen de Van Heemskerckstraat en de Admiraal de Ruyterlaan in de populaire Zeeheldenbuurt. Naast de 171 huurappartementen, waarvan de bouw in maart 2020 is gestart, zijn er 22 koopwoningen gerealiseerd. Friso Bouwgroep realiseert Westerwal. Inmiddels zijn alle koopwoningen verkocht en opgeleverd aan de kopers. De appartementen worden dit voorjaar turn-key opgeleverd door Friso Bouwgroep aan Vesteda.

Groningen kampt met een groot tekort aan appartementen. Inwoners van de stad met een middeninkomen, grofweg tussen €35.000,- en €50.000,- oefenen druk uit op de vrijesector huurmarkt. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en kiezen steeds vaker voor een huurwoning in het middenhuursegment. De 171 appartementen van Westerwal vormen dan ook een waardevolle aanvulling op het aanbod van middenhuurwoningen in de stad Groningen.