Lansingerland en Ontwikkelcombinatie Wilderszijde tekenen voor 500 nieuwbouwwoningen

4 november 2021
Nieuws Persbericht

In aanloop naar de vaststelling van het bestemmingsplan Wilderszijde hebben Gemeente Lansingerland en Ontwikkelcombinatie Wilderszijde (OCW, een samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers) de afspraken voor hun deelplan van circa 500 woningen op 3 november bekrachtigd. De plannen kunnen nu verder uitgewerkt en gerealiseerd worden.

Wat voorafging
De ondertekening voor het deelplan met OCW heeft, net als de andere deelplannen, lang op zich laten wachten. Lansingerland kampte voor de ontwikkeling van Wilderszijde onder meer lang met de naweeën van de kredietcrisis van 2009 en liep een forse rijksbijdrage uit de Woningbouwimpuls mis. Wethouder Jan-Willem van den Beukel: “Ik ben blij met de ondertekening van deze overeenkomst. Ondanks het uitblijven van de rijksbijdrage zijn we onverminderd verder gegaan en zie hier het resultaat. Het geeft vertrouwen dat Lansingerland snel verder komt met de invulling van Wilderszijde. Onze inwoners hebben een grote behoefte aan nieuwe woningen in Lansingerland en met deze ondertekening doen we weer een stap in de goede richting.”

Deelgebied Waterwijk
Wilderszijde bestaat uit drie verschillende deelgebieden; Groenwijk, Waterwijk, Polderwijk. Samen vormen ze een samenhangend geheel. OCW ontwikkelt en realiseert met circa 500 woningen het merendeel van de woningen in Waterwijk; een mix van (sociale huur) appartementen (betaalbare en bereikbare) rijwoningen, twee-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen. De start verkoop van de eerste fase van dit deelplan staat nu gepland in het najaar van 2022.

Wilderszijde: Groen en duurzaam wonen
In Wilderszijde, aan de zuidzijde van Bergschenhoek verrijst de komende tien jaar een toekomstbestendige woonwijk. Een groene en klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling met in totaal 2.600 tot 3.000 duurzame woningen, basisscholen, een gezondheidscentrum en kleinschalige commerciële voorzieningen om de hoek. Op dit moment is het nieuwe bestemmingsplan in procedure. Naar verwachting stelt de raad het bestemmingsplan eind dit jaar vast. Marcel Schipper, algemeen directeur VolkerWessels Vastgoed zegt hierover namens de OCW: “Met de ontwikkeling van Wilderszijde maken wij de gezamenlijke duurzame en inclusieve ambities concreet. De groene en waterrijke opzet van de wijk en de energiezuinige woningen zorgen ervoor dat de wijk klaar is voor de toekomst van Lansingerland. Het diverse woningbouwprogramma biedt ruimte voor uiteenlopende doelgroepen en diverse woonmilieus. Door de kleinschalige, groene en toegankelijke opzet stimuleren we ontmoetingen tussen buren en het bewegen in het groen. Hiermee dragen we bij aan een gezonde en fijne buurt, met Rotterdam op een steenworp afstand.”

Wilderszijde is een fantastische plek in het groen om te wonen, werken, bewegen en te ontspannen. In de wijk komen duurzame woningen voor alle doelgroepen, de helft in het betaalbare segment en de helft in de vrije sector. Het wordt een wijk met prioriteit en ruimte voor fietsers en wandelaars, midden in de Randstad. Pal naast de nieuwe woonwijk liggen uitgestrekte polders met recreatiemogelijkheden en kunnen bewoners optimaal genieten van het buitenleven. Meer stadse voorzieningen, zoals die van Rotterdam, zijn ook binnen handbereik en goed bereikbaar via nabije OV-verbindingen, waaronder de Randstadrail.

Meer informatie:
Voor meer informatie over Wilderszijde kijkt u op lansingerland.nl/wilderszijde.