“De tijd is voorbij gevlogen”

19 februari 2021
Onze mensen

Bij Van Omme & De Groot krijgt iedereen de kans om te doen waar hij goed in is. Zo ook Marco Dijkshoorn, die 27 jaar geleden bij ons binnenkwam als student. Inmiddels is hij 25 jaar bij ons in dienst en daar zijn we uiteraard erg blij mee! Hoewel we zijn jubileum niet persoonlijk kunnen vieren, zetten we hem graag digitaal in het zonnetje. Daarom blikken we in deze blog terug op zijn carrière bij Van Omme & De Groot en geeft Marco alvast een piepklein kijkje in de toekomst.  

“De tijd is voorbij gevlogen.”

Tijdens zijn opleiding Bouwkunde aan de HTS, kwam Marco op 19-jarige leeftijd parttime werken bij Van Omme & De Groot. “Dit was puur toeval doordat mij vader tijdens een zakelijke afspraak aan Guus de Groot vroeg of hij geen baantje voor mij had. “Direct laten komen!”, reageerde Guus gevat als altijd.”  Het werk en de onderlinge sfeer bevielen hem zo goed, dat hij bleef hangen. Gedurende zijn verdere studietijd werkte Marco als stagiair binnen het bedrijf. Na het afronden van zijn studie in februari 1996 trad Marco officieel bij ons in dienst als werkvoorbereider. “De afgelopen 25 jaar is voorbij gevlogen. Het lijkt als de dag van gisteren dat ik begon. Het enige dat hetzelfde is gebleven, is het klassieke kantoorpand. Het is authentiek en sfeervol en ik voel me er nog elke dag thuis.”

“Toentertijd pasten alle projectgegevens in 2 á 3 multomappen.”

Na een aantal jaar kwam Marco tot de conclusie dat de functie werkvoorbereider niet helemaal bij hem paste. “Ik heb in die eerste jaren ontzettend veel geleerd, maar verlangde toch naar een andere uitdaging. Ik kreeg de kans om de projectontwikkeling binnen Van Omme & De Groot te professionaliseren. Toentertijd konden we alle projectgegevens makkelijk kwijt in 3 multomappen. Nu zijn er veel meer aspecten om rekening mee te houden. De aandacht voor duurzaamheid heeft door de jaren heen terecht een enorme vlucht genomen. Participatie en communicatie maken een veel groter deel uit van ons werk, zowel met belanghebbenden rondom onze projecten als met onze afnemers. Dit maakt het werkveld niet alleen breder, maar ook leuker. Daarnaast daagt de constante beweging van het werkveld je uit om ook jezelf te blijven ontwikkelen. Zo heb ik door de jaren veel opleidingen en cursussen gevolgd om bij te blijven, maar de praktijk blijft voor mij altijd de beste leerschool.”

“Ik ben vooral trots op de betrokkenheid van mijn collega’s.”

Marco heeft de afgelopen 25 jaar talloze projecten mogen begeleiden. “In het begin was ik onervaren en doorgaans de jongste aan tafel, maar ik heb iedere ervaring meegenomen naar een volgend project. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op alle projecten die ik heb meegemaakt bij Van Omme & De Groot.” Toch zijn het niet alleen de projecten waar Marco met veel plezier en trots op terugkijkt. “Waar ik vooral trots op ben, is de betrokkenheid en inzet van mijn eigen team en alle collega’s daaromheen. We maken het sámen mogelijk om de projecten – waar ikzelf doorgaans het voortraject van acquisitie en conceptontwikkeling voor verzorg – daadwerkelijk te realiseren. Juist in deze corona-periode ervaar ik dat elk gerealiseerd project een enorme teamprestatie is.”

“Over 25 jaar… dan kan ik met pensioen!”

Momenteel houdt Marco zich onder andere bezig met het project Schieveste, een nieuwe stadswijk met 3000 appartementen bij NS station Schiedam Centrum en het project De Rikker, waar 200 woningen in het Nationaal Landschap Winterswijk in de Gelderse Achterhoek staan gepland. “Het zijn projecten die qua opgave extreem ver uit elkaar liggen, maar wel inspelen op dezelfde actuele duurzaamheid thema’s: sociale cohesie, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit. We staan op een kantelpunt in de markt waarbij projecten die scoren op deze thema’s beter worden gewaardeerd door zowel particuliere kopers als professionele beleggers. Daarmee is duurzaamheid geen ‘moetje’ meer, zoals 25 jaar geleden, maar een must. Dat is misschien wel de grootste verandering die ik heb ondergaan, en ja… Ook op deze onderdelen leer ik elke dag weer bij en zorg ik dat ik klaar sta voor de grote ontwikkelopgave in de komende decennia. Over 25 jaar? Dan ben ik 71. Zou ik tegen die tijd al met pensioen zijn? Mijn vader is nu 74 en is nog altijd actief in de bouw. En waarom ook niet, het is toch het mooiste vak dat er is?”