Achmea Real Estate, PME en Van Omme & De Groot ondertekenen contract voor ‘houten’ herontwikkeling

16 juni 2023
Nieuws

Achmea Real Estate, PME pensioenfonds en Van Omme & De Groot hebben op woensdag 14 juni, tijdens de vastgoedbeurs Provada, de overeenkomst getekend voor de herontwikkeling van ongeveer 13.500 vierkante meter vastgoed in het centrum van Roosendaal.
Bij de herontwikkeling van de voormalige V&D wordt op grote schaal gebruikgemaakt van houten materialen. De nieuwe appartementencomplexen gaan grotendeels bestaan uit Cross Laminated Timber oftewel kruislaaghout, een innovatief houtbouwproduct. Daarmee verwachten we een CO2-reductie van 20.300 ton per jaar. Dit is vergelijkbaar met een besparing per jaar van het elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 huishoudens. De naam van de herontwikkeling, Roosenboom, is een verwijzing naar Roosendaal en het hout dat wordt gebruikt in de constructie.

Woningen, parkeerplaatsen en commerciële ruimte
Roosenboom omvat 163 betaalbare en duurzame woningen, waaronder 44 levensloopbestendige- en 4 woon-werkwoningen, 1.000 vierkante meter commerciële ruimte, een daktuin, 34 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Het plan is een mix van woningen voor verschillende doelgroepen. Zo worden er kleinere woningen voor starters en werkenden gerealiseerd en aangepaste woningen voor ouderen, waarbij bewoners desgewenst zorg kunnen inkopen. In het tweede kwartaal van 2024 start de sloop van het voormalige V&D-complex. De oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van 2026.

Van sloop tot realisatie
Achmea Real Estate is, in opdracht van PME pensioenfonds, verantwoordelijk voor de herontwikkeling en de totstandkoming van de overeenkomst. PME ondertekende tijdens de Provada een overeenkomst met Van Omme & De Groot; wij nemen de ontwikkeling, sloop en realisatie voor onze rekening. Vorig jaar zetten PME en de gemeente Roosendaal al hun handtekeningen voor deze herontwikkeling. Het ontwerp is van architectenbureau Common Affairs uit Amsterdam.

Houtbouw is grote stap vooruit
Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME pensioenfonds: “Wij willen als pensioenfonds een goed lange termijn rendement behalen voor onze deelnemers. Met deze investering dragen we daarnaast bij aan het realiseren van betaalbare en levensloopbestendige woningen. Dat doen we bovendien op een duurzame manier. Houtbouw is een grote stap vooruit. Weg van fossiel en op naar hernieuwbare grondstoffen.”

Toekomstbestendig
“Houtbouw is een toekomstbestendige vastgoedbelegging”, zegt Boris van der Gijp, directeur Vastgoed bij Achmea Real Estate. “Bouwen met hout en andere biobased materialen draagt bij aan zowel de woning- als de klimaatopgave. Nieuwe woningen zijn al zeer energiezuinig. Nu gaat het erom om in de bouw waar mogelijk C02 op te slaan. Wat ons betreft kan die transitie niet snel genoeg gaan.”

Impact maken
Marco Dijkshoorn, directeur projectontwikkeling Van Omme & De Groot, is trots op het resultaat van de doorlopen selectie- en contractfase. “Het was een intensief traject. We staan klaar om met ons eigen ontwikkel-/bouwteam, de betrokken ontwerpadviseurs en onze opdrachtgever impact te gaan maken in het centrum van Roosendaal met deze uiterst duurzame bouwmethodiek.”