ONZE HISTORIE

Eén van de eerste projecten: De Fabiusschool in Rotterdam-Zuid

Van Omme & De Groot is een familiebedrijf met geschiedenis. Dat voel en proef je al als je ons kantoor aan de Rotterdamse Heemraadssingel binnenkomt. Een pand van ruim honderd jaar, net iets ouder dan wij zijn. Oubollig? Nee, we barsten na ruim 90 jaar nog altijd van de energie. Hoe is dat zo gekomen? Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? En wat willen we nog?


1922: het allereerste begin

Het is 1922 als opzichters Jan Zweer van Omme uit Enschede en Augustinus de Groot uit Wildervank elkaar ontmoeten bij de bouw van Tuindorp Vreewijk in Rotterdam. Ze besluiten gezamenlijk op te trekken. De firma Van Omme & De Groot is geboren. Tot aan de oorlog bouwt het bedrijf vooral scholen en woningen. In de oorlog liggen de activiteiten nagenoeg stil, maar daarna houdt Van Omme & De Groot zich door de grote behoefte aan woningen vooral bezig met grootschalige woningbouwprojecten.

De roerige jaren zestig en zeventig

De jaren zestig en zeventig zijn letterlijk roerig. Zo komen helaas aan het begin van de jaren zestig beide oprichters op te jonge leeftijd te overlijden. Ze laten het bedrijf na aan hun vijf zonen, van wie er twee de zaak – op bescheidener schaal - voortzetten. Beiden uit de De Groot-telg. In de jaren zeventig vindt er een grote malaise plaats in de bouw. Stoppen is een serieuze overweging. Maar dan dient zich een nieuwe generatie aan.

De ommekeer

De derde generatie De Groot, de neven Guus en Guus-Jan, weet het tij te keren en het bedrijf nieuw elan te geven. Dat komt onder meer doordat de tak onderhoud/renovatie wordt opgezet en de tak projectontwikkeling nieuw leven in wordt geblazen. Vanaf dan worden projecten ook in  eigen beheer uitgevoerd. Het aantal projecten op het gebied van woningbouw, winkels en kantoren groeit. En daarmee ook de omzet. Ook de disciplines renovatie en onderhoud worden nieuw leven in geblazen.  In 1986 nemen de neven de aandelen over van hun vaders. Vijf jaar later, in 1991, neemt Guus-Jan afscheid van het bedrijf. Guus zet de onderneming zelfstandig voort.

Ons kantoor aan de Heemraadssingel in Rotterdam

Het nieuwe millennium

Onder Guus en met een uitgebreide directie ontwikkelt Van Omme & De Groot zich verder tot een toonaangevende bouwer, die ook in het nieuwe millennium groei doormaakt. Door prijsvragen te winnen en grondposities te verwerven, ontstaan ambitieuze projecten. Zo zijn we verantwoordelijk voor de uitbreiding van het Golden Tulip Hotel aan de voet van de Erasmusbrug, vele uitbreidingen en nieuwbouwhotels voor het horecaconcern Van der Valk, de renovatie van Rotterdam Airport en de realisatie van Centrumplan Oosterheem in Zoetermeer, de grootste bouwopdracht in onze geschiedenis. De ontwikkeling en realisatie van het Centrumplan Newport in Rotterdam-Nesselande wordt in 2011 bekroond met de NEPROM-jaarprijs.

Met vertrouwen vooruit

Inmiddels hebben we ons 90-jarig jubileum achter de rug. Nog altijd zijn we een zelfstandig , middelgroot familiebedrijf, een van de laatste overgebleven in de regio Rotterdam. En dat willen we blijven. Met dezelfde passie en dezelfde gedrevenheid. En met betrokken, hoogopgeleide medewerkers. Daarvoor werken we keihard en gaan we met onze tijd mee, onder meer door onze werkwijze zo efficiënt mogelijk te maken en te investeren in kennisontwikkeling. Natuurlijk gaat de crisis niet helemaal aan ons voorbij. Maar door ons stevige financiële fundament kijken we met vertrouwen vooruit.

Op naar de 100 jaar!

Wij willen. Wij kunnen. Wij doen.
Sinds 1922