Voormalig bejaardenhuis African Inn omgebouwd tot appartementencomplex

15-01-16 |

Nieuwe mijlpaal Afrikaanderwijk en Rotterdam Zuid

De vernieuwing van de Afrikaanderwijk en verbetering van Zuid heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. In opdracht van Vestia is aannemer Van Omme & De Groot deze week gestart met de transformatie van ‘landmark’ African Inn. Dit voormalige bejaardenhuis en later studentenflat krijgt een nieuwe jas en de 155 kamers maken plaats voor 56 appartementen. Naar verwachting worden de woningen eind 2016 opgeleverd.

De African Inn is in 1975 gebouwd als bejaardentehuis en werd in 2001 door Stadswonen met minimale ingrepen getransformeerd tot 155 eenheden voor jongeren en studenten. Via de fusie met Stadswonen kwam het gebouw in het bezit van Vestia. Sinds 2013 staat het verouderde complex leeg. Een haalbaarheidsonderzoek resulteerde vorige jaar in het plan een renovatie uit te voeren naar 56 sociale huurwoningen met 2, 3 of 4 kamers.

Gunstige ligging
Wat het gebouw aantrekkelijk maakt is het bijzondere afwerkingsniveau. Er worden materialen en kleuren gebruikt die doen denken aan Afrika en ook passen bij de omliggende gebouwen. Daarnaast ligt African Inn zeer gunstig aan het Afrikaanderplein met Afrikaanderpark midden in een wijk in ontwikkeling. Projectleider Inger Pons: “Dankzij de bijzondere vormgeving van de appartementen en de centrale ligging in de wijk is dit een welkome toevoeging op de bestaande woningvoorraad en uitstraling van de Afrikaanderwijk.”

Opsteker NPRZ
De ontwikkeling van de African Inn is een mooie opsteker voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), het gezamenlijke programma van onder meer overheid, gemeente, onderwijs- en zorginstellingen, woningcorporaties en bedrijfsleven. De inzet om de Afrikaanderwijk de sprong te laten maken die deze verdient sorteert steeds meer effect.

Recente ontwikkelingen
Onlangs werden de woningen van Bloemfontein fase 1 opgeleverd en in mei start de bouw van de eengezinskoopwoningen in fase 2. Ook is met een subsidie van de EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelingen) de Pretorialaan heringericht met een bredere en groenere middenberm en nieuwe bestrating. Van groot belang is het doortrekken van de Paul Krugerstraat naar de Laan op Zuid waardoor de wijk sinds september vorig jaar met de Kop van Zuid is verbonden. Op het braakliggende terrein ernaast bouwen (markt)partijen woningen in het midden- en hoge segment.

Wij willen. Wij kunnen. Wij doen.
Sinds 1922