Nieuwe toekomst voor Erasmushuis in Rotterdam

03-02-14 |

Eén van de meest bekende Rotterdamse bouwwerken, het Erasmushuis aan de Coolsingel, krijgt een nieuwe toekomst. Het momenteel leegstaande icoon, dat ook wel bekend is als het HBU-gebouw, is verworven door de nieuw opgerichte Coolsingel 104 C.V. Deze C.V. bestaat uit een consortium rond de Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer Van Omme & De Groot. Door de aankoop krijgt het Dudok-gebouw uit 1939 hopelijk op korte termijn weer een functie in de binnenstad.

Bewogen verleden
Het Erasmushuis is één van de weinige gebouwen in de Rotterdamse binnenstad die het bombardement van mei 1940 doorstonden. Vrijwel ongeschonden stond het tijdens de oorlogsjaren eenzaam in een vrijwel verlaten vlakte. Daarna is het gaandeweg omgeven door nieuwe kantoor- en winkelpanden. De bijnaam HBU-gebouw is te danken aan de oorspronkelijke gebruiker van het pand, de Hollandsche Bank-Unie. Deze verliet het Erasmushuis nadat ze in 2009 werd overgenomen door de Deutsche Bank. In de ogen van Van Omme & De Groot en haar partners in de C.V. biedt dit monumentale gebouw tal van nieuwe mogelijkheden.

Mogelijkheden verkennen
Van Omme & De Groot en haar partners zijn nu volop bezig om te kijken hoe het Erasmusgebouw weer een vitale rol in het centrum van Rotterdam kan spelen. Die rol verdient het, daarom heeft het consortium deze kans benut. Alle opties zijn nu nog open. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als kantoorpand, maar de nieuwe eigenaars menen dat bijvoorbeeld wonen op deze locatie ook erg aantrekkelijk kan zijn. Het kan ook zo zijn dat hier straks meerdere functies in één gebouw verenigd zijn: zoals wonen en werken. In de plint zijn er uitstekende mogelijkheden voor horeca. ‘We zitten nu nog in de verkennende fase en we zijn ervan overtuigd dat we met het vernieuwde Erasmushuis een impuls aan de stad kunnen geven.’

Wij willen. Wij kunnen. Wij doen.
Sinds 1922