Nieuwe bewoners van ‘De Chrysant’ krijgen de sleutel

24-01-14 |

Vanaf maandag 27 januari 2014 krijgen de nieuwe bewoners van jongerencomplex De Chrysant, in de Zoetermeerse wijk Seghwaert, de sleutel van hun nieuwe woning. Van de uitreiking van de allereerste sleutel maken we een klein feestje. “We zijn blij dat wij nog steeds kunnen bouwen. En dat we dat voor jongeren kunnen doen. Jongeren hebben al zo’n lage slagingskans in Zoetermeer’, aldus GertJan Leideman, manager Wonen van Woningstichting De Goede Woning.

Eerste sleutel
De oplevering van de 40 appartementen start maandag 27 januari 2014. De eerste bewoner die de sleutel uitgereikt krijgt, is Nicole Vrolijk (23 jaar). Ze is een echte Zoetermeerse en woont op dit moment bij haar ouders. “Ik zag in de krant dat De Goede Woning betaalbare jongerenwoningen ging bouwen en reageerde direct. De Chrysant was eindelijk een woning die ik kan betalen, slechts op tien minuten fietsen vanaf mijn ouders. Ideaal!” Ze is er helemaal klaar voor. “Alles is gekocht en zelfs de kluskleding ligt al klaar.” Nicole krijgt de sleutel uitgereikt door wethouwer Hans Haring. Wethouder Haring is wijkwethouder van Seghwaert. Dat er in zijn wijk meer woningen voor jongeren komen, vindt hij een goede zaak. “Jongeren houden een buurt jong en levendig, dus dit is fantastisch voor de wijk én dus ook voor Zoetermeer.”

De Chrysant
Het nieuwbouwproject ‘De Chrysant’ bestaat uit 40 identieke tweekamerappartementen, verdeeld over drie woonlagen. Het project is turn-key ontwikkeld en gebouwd door Van Omme & De Groot naar ontwerp van Klunder Architecten. De bouw is gestart op 31 mei2013 en binnen een periode van circa 7 maanden gerealiseerd.
De appartementen worden verhuurd aan jongeren van 18 tot 23 jaar met een beperkt inkomen. De kale huur bedraagt € 366,- per maand (prijspeil januari 2014) en de servicekosten € 26,- per maand. De huurwoningen werden toegewezen op basis van de voorwaarden van het woonverdeelsysteem dat in de regio Haaglanden geldt. De jongeren moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten zij tussen de 18 en 23 jaar zijn en een fiscaal inkomen hebben van maximaal € 21.000,- per jaar.

Wachttijd
In totaal reageerden 368 jongeren op de verhuuradvertentie. Het extreem hoge aantal reacties op de advertentie verbaast ons niet. GertJan Leideman licht dit toe: “De wachttijd op een jongerenwoning in Zoetermeer is 34 maanden. Steeds meer verhuurders geven aan dat zij, door de druk die de verhuurdersheffing teweeg brengt, weinig of geen jongerenwoningen kunnen bouwen. Wij hebben daarom met het college van Burgemeester en Wethouders afgesproken dat wij aankomende jaren nog eens 200 betaalbare én toekomstbestendige jongerenwoningen in Zoetermeer bouwen."

 

 

Wij willen. Wij kunnen. Wij doen.
Sinds 1922