Bouwen aan opleidingen en carrières: De Velden als leerlingbouwplaats

27-01-15 |

Een vooraanstaand bouwer als Van Omme & De Groot heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die maken we waar in het project De Velden, in Rotterdam-Pendrecht. Daar renoveren we in opdracht Vestia 108 maissonettes en 36 portiekwoningen. Dat project blijkt een ideale gelegenheid voor een zogenaamde leerlingbouwplaats. In dit volwaardige bouwproject krijgen leerlingen die een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg volgen alle kans om alle bouwkundige werkzaamheden onder de knie te krijgen en uit te voeren.

Volwaardig werken, intensief leren

Leerlingen op een leerlingbouwplaats werken onder leiding van gecertificeerde leermeesters. Deze leermeesters zijn in dienst van het uitvoerende bedrijf. Zij leiden de leerlingen op en zijn eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Zo is de kwaliteit van het project gewaarborgd. Van belang is dat de leerlingen op de bouwplaats ervaring kunnen opdoen met alle onderdelen van hun opleiding en dat zij met meerdere leerlingen op de bouwplaats aan het werk zijn. Ze leren hier veel meer dan in de schoolbanken en die ervaring nemen ze mee naar volgende projecten.

Meteen het diepe in

Het project De Velden heef veel verschillende facetten en is daarmee een heel veelzijdige leerschool. Alle dakbedekking en isolatie worden vervangen. De gevels worden geheel opnieuw gevoegd, gereinigd, gehydroforbeerd en geschilderd en er worden nieuwe kunststof -en houten kozijnen geplaatst. Ook gaan de leerlingen en hun leermeesters hekwerken vervangen en/of aanpassen aan de huidige eisen. Ze vervangen buitendeuren, voorzien de algemene ingangen van nieuwe postkasten en van een bel- en intercomsysteem. Van binnen worden de woningen voorzien van metal stud wanden en – plafonds en van binnendeurkozijnen. Tevens worden de dekvloeren hersteld. Bij de maisonettes komt een nieuwe dichte houten trap. In alle woningen komt een nieuwe installatie voor water, riolering, stadsverwarming, elektra en CV. Ten slotte komen er in de achtertuinen prefab houten bergingen en krijgen de tuinen een afscheiding. Zo komen werkelijk alle bouwdisciplines aan bod.
De oplevering van De Velden is voorzien in het najaar van 2015.

Wij willen. Wij kunnen. Wij doen.
Sinds 1922